Dorte Toft, journalist, kommentator, debattør, forfatter af tre bøger. Til tider en optimistisk sjæl, til tider en “Nasty Woman”, men altid nysgerrig, og næsten altid vedholdende. Jeg ved en del om mange ting, såsom kunstig intelligens, robotter, køn & bias, køn og it/ingeniørfag, medier, chikane og magt, og jeg kan hyres til at skrive eller fortælle om disse ting. Ring på +45 31 21 07 30 eller kontakt mig via dorte.toft1@gmail.com.
Og så den længere version:
Min baggrund er bredere end mange journalisters, og det er især det danske forårs skyld. Jeg var nemlig programmør, men blev så bidt af arbejdet, at jeg et forår i 70’erne overså, at bøgen sprang ud, og det er tæt på utilgiveligt i et land som Danmark. Derfor tog jeg en journalistuddannelse, for i det erhverv SKULLE man dagligt ud blandt folk. Men interessen for teknologi har aldrig sluppet, hvorfor jeg også typisk ses betegnet som it-journalist.
CV’et startende med det aktuelle ser således ud:
Freelance-journalist, der dog har droslet noget ned. Jeg skriver fast for POV International og har indtil i foråret 2019 desuden haft en fast månedlig klumme hos Politiken. Blandt andre kunder kan nævnes Computerworld, Berlingske, Kommunen og HKs Samdata-magasinet. Links til meget af, hvad jeg har skrevet, ses under Artikler og Debat.
Berlingske var tidligere en helt central kunde gennem 10 år. Det begyndte med faste klummer i Berlingske Business og fortsatte med bloggen Bizzen, med fokus på teknologiudviklingen. Det var også her min optrevling af Stein Baggers svindel i IT Factory begyndte. Bloggen stadig er søgbar, men opdateringen er ophørt som grundet en sparerunde i mediehuset.
Hele historien om Stein Bagger kan læses bogen “Bedrag – Om IT Factory, grådighed og Magtsyge”, skrevet sammen med erhvervsjournalisten Henrik Tüchsen. Bogen, hvis gamle blog med tidslinie, anmeldelser og lydklip fra interview er her, er udsolgt fra forlaget, men kan lånes på biblioteker. Det var den bedst anmeldte af de seks bøger, der straks blev skrevet om erhvervsskandalen.
Et af mine tidligere større projekter er “Nærmest lykkelig i Nørdland”, der handler om danske pigers ekstreme fravalg af de “hårde fag” og omfatter bogen“Lykkelig i nørdland – Hvem bygger fremtiden”, en filmkonkurrence, en Facebook-test og blog. Bogen kan downloades gratis fra Gyldendal Business, der skal kontaktes via business@gyldendal.dk.
Endelige har jeg for nogle årtier siden udgivet pamfletten “Magtkampens A-Z” illustreret af Nikoline Werdelin på Borgens forlag. Den er skrevet under pseudonymet Frede Trykker.
Tidligere arbejdspladser
* Computerworld, journalist.
* Dagbladet Børsen, journalist.
* Computerworld og Computerworld Online, journalist.
* IDG News Service, Boston, US Correspondent (IDG er Computerworlds moderselskab)
* Computerworld, journalist.
* KMD (tidligere Kommunedata) gennem 12 år. Først informationchef i syv år, og derefter oprettede jeg et forlag, der udgav en række lettilgængelige it-bøger. Til sidst var jeg en slags professionel iværksætter, og jeg skaffede det første usability-lab (professionel test af brugervenlighed) til et dansk it-selskab.
* Christian Rovsing A/S, informations- og marketing-chef.
* Udenrigsministeriet, presseattache.
* Danmarks Radio, Radio Midt og Vestjylland, journalist.
* Berlingske Tidende, journalist.
* Berlingske Tidende, praktikant.
* Danmarks Journalisthøjskole 1973-77. Hovedopgave: Plastik – den hårdeste valuta verden har kendt (om kreditkort og det, der senere blev til Dankort).
* NCR, programmør og instruktør, sideløbende HD-studie, der ikke blev færdiggjort.
* Au Pair i England
* Elev i hotel-reception
Oprindelig ville jeg have været fotograf, men det gik ikke. “Kvinder kan ikke bære det tunge udstyr,” sagde fotografen, som jeg søgte ind hos. Jeg havde da samme højde som gennemsnittet for unge mænd på session og kunne tøjle selv den vildeste hest:-)
Priser
Sagen om IT Factory og Stein Bagger, udløste flere priser. Den første var eJour-prisen for moderne netjournalistik. Min blog Bizzen på Berlingske Business spillede som nævnt en vis rolle i afdækningen af, at der var noget helt galt. Dernæst var det IT-prisen, som blev givet for en langt sejt journalistisk træk på it-fronten, og herunder også for Bagger-afdækningen. Senere fik jeg en pris for Foreningen for Undersøgende Journalist, nemlig Juryens Særpris, og en ærefuld nominering til Cavling-prisen. Den seneste pris, der tilfaldt mig, er Publicistprisen.