Foredrag

OBS. Tilføjet november 2022. Jeg udbyder ikke længere foredrag, men jeg lader emnerne stå som en oplysning om, hvor jeg tidligere har blandet mig i debatten. At jeg så ikke har trukket mig helt fra samfundsdebatten fremgår til dels af  “Artikler og Debat”.

Jeg er vidt omkring i emner og steder, men for tiden gælder det fortrinsvis udfordringer ved nyere teknologi, nemlig den kunstige intelligens og robotter. Men også kønsdebatten er på mit program, et kritisk blik på danske medier samt hvorledes folk og medier chikaneres for at få dem til at holde kæft.

Jeg har blandt andet talt på Folkemødet 2019, hvor emnerne var “Kunstig intelligens og ægte mennesker” og om “Danske medier og køn”.

Tidligere har jeg holdt indlæg på CBS om Stein Baggers svindel (IT Factory), om de få kvinder i musik (projektet SheCanPlay), og hos den danske ambassade i Berlin, hvor emnet var kvinder og teknologi, herunder kunstig intelligens. DTU, Dansk Metal Nordsjællandsafdeling, Københavns Universitet, Roskilde bibliotek, IT Universitetet og LO er blandt de mange andre steder, jeg har talt de seneste år.

Typiske emner er disse:

Medier og køn. Når syv af ni danske medier delte dobbelt så meget negativt som positivt under første bølge af #Metoo på Facebook, fortæller det en del om mediernes stillingtagen i kønsdebatten. Metoo blev hurtigt lagt død i Danmark, og der måtte en anden bølge til, som blev indledt af tv-værten Sofie Linde. Men det koster stadig dyrt at stå frem.

Kunstig intelligens (AI) og Etik? Hænger ikke sammen i dag. Vil det nogensinde ske? Problemerne med AI og de Big Data, som den kunstige intelligens fodres med.

Censur og selvcensur på gamle medier og sociale medier. Effekten af trusler og anden chikane mod medier, forskere og mange andre. Jeg selv har prøvet det meste.

Fordommes styrke kontra fakta. Et livtag med de fordomme, der er blandt mænd og kvinder, om kvindekønnet. Fordomme, der spænder ben for lige muligheder, også i relation til den kunstige intelligens.

Der er alt for få kvinder i Tech – i it- og ingeniørfag. Og for mange af dem, der endelig er der, skrider igen. Hvad skal der til for at ændre det – kan det overhovedet ændres?

Men jeg er åben for andre forslag. Har holdninger til mange ting, men stiller dog ikke op til al ting. Dels er holdninger er ikke nok, dels skal være en konstruktiv sammenhæng. Ikke noget med “jorden er flad kontra jorden er rund”.

%d bloggers like this: